fredag 28 september 2012

Dag 5: royal icing

Idag började den kursmodul som kallas "Royal icing and piping". Royal icing är kristyr baserad på äggvitepulver (med risk för salmonella undviker man vanlig äggvita), florsocker och vatten. Jag har tidigare bara blandat äggvita med florsocker i en lite skål med sked, men idag fick jag lära mig skillnaden mellan det jag trodde var Royal icing och den verkliga varan.

Här är receptet på den Royal Icing vi använde:

460 g florsocker
3 msk äggvitepulver (t.ex. Meringue Powder från Wilton)
6 msk vatten

Ingredienserna blandades sedan 7-10 min i matberedare (t.ex. Kitchen Aid) med vingen. Det gav en vit, fluffig, elastisk massa. Ganska långt ifrån den kristyr jag gjort tidigare.

Vi anpassade sedan konsistensen av kristyren genom att tillsätta vatten och blanda ordentligt. Vi hann inte med alltför mycket spritsande idag, men vi fick träna en del på bokstäver och även göra den första delen av det som kommer att bli vårt examensprov - en tårtram i kristyr! Det inefattande en hel del piller spritsande när vi skulle få till detaljerna. Så här såg min grund ut:

Här hade jag behövt en bättre kamera för att man ska kunna se detaljerna, men jag är riktigt nöjd med de lila detaljerna. Pillrigt och kul!



Vi fick i uppgift att skriva fint samt visa att vi kunde snirkla till det lite. Fick plats med hela familjen på min träningsbräda (och jag syns gansk fint när jag tar kortet också...).
 Efter att ha gjort vår outline till ramen skulle vi göra något som jag varit nyfiken på länge, nämligen color flow. Det betyder att man tillsätter så mycket vatten till sin kristyr att den blir lite rinnig och på det sättet kan manfylla ut alla utrymmen mellan den ram man gjort. Dagens projekt var ganska stort och knepigt, men jag ser fram emot att kunna anända tekniken för att göra snygga julkakor med tomtar och snögubbar. Så här ser det ut när man använder color flow:


Nu återstår bara att se om den ser lika fin ut på måndag när det är examinationsdags!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar