två spritspåsar
tyll 12
tyll 104 (eller annan typ av tyll för rosblad, finns olika storlekar)
blomnål
små bitar av bakplåtspapper (du spritsar rosen på det lilla pappret och kan då lätt dra pappret och rosen av blomnålen och låta torka)
Lägg till bildtext |
Så här gör du:
1. Gör en fast smörkräm (spateln ska sitta stadigt när du rör på skålen - då är den fast)
2. Fyll dina spritspåsar (försedda med tyll 12 och 104) med smörkräm och spritsa en bas med tyll 12. Försök få ordentlig bredd på basen genom att trycka ned tyllen nära blomnålen, annars kan rosen tippa.
3. Börja med att göra ett blad där du vinklar tyllen lite åt vänster (kl 11), fäst smörkrämen och rotera därefter ett varv. Gör sedan en rad med 3 blad (varje blad är drygt 1/3 varv, överlappar varandra något) när du hålle tyllen rakt (kl. 12).
4. Fyll på med en rad med 5 blad där du vinklar tyllen lite till höger (kl 14). Låt gärna tyllen luta lite utåt för att få en fin, utvecklad, ros.
5. Om du vill ha en stor ros kan du lägga ytterligare ett varv med 7 blad. Jag tycker att det är fint att variera storleken på rosorna på tårtan, eftersom det ger ett mer verklighetstroget intryck.
LYCKA TILL!
vad är receptet?
SvaraRaderaHej och tack för din fråga!
SvaraRaderaNär man spritsar rosor vill man ha en fast smörkräm, och här ett bra recet på det:
200 g smör (rumsvarmt)
1 msk mjölk eller vatten
några droppar smakessens (vaniljsocker 1 tsk går också bra)
500 g florsocker (1 pkt)
1 1/4 msk äggvitepulver (ger luft och stadga, men går att utesluta)
Vispa samman smör, mjölk/vatten och smakessens. Tillsätt florsockret i omgångar (vispa på låg fart i början för att undvika moln av florsocker i köket). När du tillsätter det sista av florsockret tar du även med äggvitepulvret. Vispa till jämn konsistens.
Lycka till!
Hur för man över rosen från pappret till tårtan?
SvaraRaderaHej Ninni!
RaderaEnklast är om du låter rosen torka. Den blir då hård och du kan lätt ta bort pappret. Vill du ta av rosen tidigare kan du använda en spatel eller liknande och skjuta rosen från papper till tårta.
Lycka till!