onsdag 14 mars 2012

Chokladtårta

Här kommer ett riktigt bra recept på chokladtårtebotten. Det blir en saftig och mäktig botten med bra stadga (vilket underlättar om man ska göra figurtårtor eller bygga våningstårtor).

Ingredienser:

250 g vetemjöl
en nypa salt
3 tsk (15 g) bakpulver (använder man fint vetemjöl kan man minska till 2 tsk)
1 tsk (5 g) bikarbonat
70 g kakao
400 g socker
180 ml olja (jag föredrar en neutral olja som raps)
240 ml kaffe
240 ml mjölk
2 stora ekologiska ägg
1 tsk (4 g) vaniljsocker

Värm ugnen till 180 grader. Smörj och bröa (jag använder gärna kokosflingor istället för ströbröd - det ger god smak) valfri form, ca 28 cm i diameter. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt varmt kaffe, olja och mjölk och vispa i ca 2 min. Tillsätt slutligen ägg och vaniljsocker och vispa ytterligare 2 min. Häll smeten i formen (den är lös!) och grädda i 30-40 min (testa att provstickan är torr). Låt kakan svalna i sin form, annars är det lätt att den spricker.

Det är ganska många ingredienser, men det är värt det för resultatet blir bra. Lokes Blixtentårta är gjord med den här tårtbotten, så den är utmärkt för modelering:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar