fredag 9 mars 2012

Vaniljkräm

Den 8:e mars fyllde min pappa 63 år. Han är ganska traditionsfast och vill gärna ha favoriten bland bakverk - prinsesstårta (och finska pinnar, men dem har jag tyvärr ingen bild på). Eftersom prinsesstårtan innehåller en härlig vaniljkräm passar jag på att lägga upp ett recept på den:

1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 msk strösocker
2 äggulor
2 msk Maizena
3 gelatinblad
1/2-1 vaniljstång
3 dl vispgrädde (vispad-blandas i på slutet)

Börja med att blanda mjölk, grädde, socker, äggulor, Maizena och vaniljstång (skrapa ur och tillsätt fröna samt låt stången ligga med i kastrullen) i en kastrull. Värm försiktigt under vispning tills den tjocknar i konsistensen (tar ca 5-10 min) - den får inte koka! Ta av kastrullen från värmen. Blötlägg gelatinbladen ca 10 min och lös upp dem i vaniljkrämen. Ta upp vaniljstången. Låt sedan krämen svalna och vispa under tiden grädden (3 dl).


Så här ser det ut när man rört i lite av grädden i krämen.


När krämen är sval (och ganska tjock), rör ner lite av den vispade grädden först och därefter tillsätter du resten. Då har du en härligt luftig vaniljkräm, långt ifrån det du får när du köper pulvervarianten. Eftersom det är gelatin i, stelnar krämen i kylskåpet när du fyllt tårtan. Det ger bra stadga utan att bli torrt.

Resultatet!
Receptet kommer från Allt om mat, med vissa modifikationer efter ett par tillagningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar